Braintegrate

Neurofeedback is aan een opmars bezig in Nederland

Geavanceerde en gebruiksvriendelijke neurofeedback opent deuren.

KwaliteitInDeZorgMet de recente plaatsing van een NeurOptimal® Neurofeedback systeem in een grote jeugdzorginstelling in Rotterdam, heeft deze geautomatiseerde vorm van neurofeedback een nog
duidelijker gezicht gekregen in de gezondheidszorg. Gedurende een pilotperiode in 2013 konden medewerkers van Trivium Lindenhof het instrument beproeven.

Deelnemers rapporteerden een duidelijke verbetering in hun functioneren. Nu het eigen systeem er staat hebben zich al meer dan 100 medewerkers gemeld voor de ‘hersenfitness’. De stichting onderzoekt de mogelijkheden om in de nabije toekomst de trainingen aan hun jeugdige cliënten te kunnen aanbieden.

Een gebrekkig functioneren van het centraal zenuwstelsel – de spil van fysieke, mentale en emotionele processen – kan zich uiten in velerlei symptomen en aandoeningen. NeurOptimal® Neurofeedback optimaliseert het functioneren van het centraal zenuwstelsel. Deze technologie is non invasief en adiagnostisch, en levert door zijn uitstekende resultaten een waardevolle bijdrage aan de gezondheidszorg.

Voor de training is het niet van belang of er een (juiste) diagnose is gesteld en met welke aandoening of klachten iemand komt. Deze trainingen richten zich op het gehele spectrum van hersengolffrequenties, en niet op enkele specifieke gebieden zoals gangbaar is in het veld van neurofeedback. De training zelf is doorgaans een ontspannen aangelegenheid. Men luistert naar muziek of kijkt naar een film en hoeft niets te doen. Sensoren op het hoofd en de oren meten de hersenactiviteit en de software signaleert wanneer instabiliteit in het EEG signaal optreedt. Precies op die momenten worden beeld en geluid miniem onderbroken. De hersenen worden dus als het ware een spiegel voorgehouden en geïnformeerd over hun activiteit. Ze gebruiken deze voor hen betekenisvolle informatie om zichzelf beter te organiseren en tillen zichzelf naar een meer efficiënt niveau van functioneren.

Sinds 2005 is het aantal trainers in Nederland dat met deze vorm van neurofeedback in hun praktijk werkt, groeiende. De software is enkele jaren geleden volledig geautomatiseerd en sindsdien treden resultaten nog sneller en consistenter op. Een serie van 10 tot 15 sessies kan al duidelijke verbeteringen in de aanwezige problematiek brengen. Deze problematiek varieert van burn-out, slaapproblemen, vermoeidheidsklachten, concentratie- en gedragsproblemen tot angststoornissen en depressie. Maar ook topsporters en – musici hebben de hersentrainingen ontdekt. In wezen komt een ieder met een brein voor deze trainingen in aanmerking.

Dit artikel is geplaatst in het blad Kwaliteit in de Zorg van de PMG Groep. Dit blad wordt verspreid in 300.000 huishoudens en tevens als bijlage bij de uitgave van Arts en Auto (oplage 30.000).

4 thoughts on “Neurofeedback is aan een opmars bezig in Nederland

  1. Karin

   Ik kan niet oordelen over de methoden die anderen gebruiken, en dus ook niet beoordelen of deze als positief worden ervaren.
   Voor zover ik kan nagaan bij mijn cliënten, ervaren deze de NeurOptimal neurofeedback vrijwel altijd als positief.

   Aan de hand van een vragenlijst wordt door de NeurOptimal trainers tijdens en na de trainingen de ervaringsscore bijgehouden. Natuurlijk kun je argumenteren dat dit geen “objectieve” meetmethode is maar dat zal altijd moeilijk blijven bij cliënten. Alleen als je een dubbelblind test zou uitvoeren met minimaal 10000 proefpersonen zou je de resultaten “betrouwbaar” kunnen noemen. Uit peilingen onder NeurOptimal trainers blijkt dat ca. 90% van hun cliënten de behandeling als positief en blijvend ervoeren.

   De vraag is ook, wat is de waarde van zo’n test. Ter vergelijking, uit studies van het gebruik van antidepressiva blijkt dat slechts 60% van de ondervraagden vond dat zij baat hadden bij het slikken van anti-depressiva. Voor een middel waar de farmaceutische industrie grote sommen geld in investeert vind ik dit persoonlijk maar een mager resultaat.

 1. Add

  Hoe kun je nou een anti depresiva test vergelijken mwt een adhd symptomen onderzoek. Dat is echt appels en peren vergelijken. Vergelijk het eens met een valide onderzoek naar gebruik van dexamfetamine alleen en dexamfetamine icm met neurofeedback.

  1. Karin ten Doesschate

   Beste Add,

   De term ADHD symptomen wordt als schermnaam gebruikt door een van de reageerders. Mijn reactie was uitsluitend op de betrouwbaarheid van “objectieve” dubbelblind tests of tests in het algemeen.

   Dexamfetamine valt onder de opiaten. Dat even ter info. NeurOptimal neurofeedback werkt niet in op de dexamfetamine, laat dat duidelijk zijn. Neurofeedback is een lange termijn proces waarbij soms vele sessies mee gemoeid zijn. Uit ervaringen met mijn eigen praktijk waarbij personen (vaak pubers of kinderen met ADD of ADHD) bleek dat de dosering van dexamfetamine of methylfenidaat na 30 tot 40 sessies beduidend kon worden verminderd. Dit overigens niet op mijn advies, (ik ben geen medicus,) maar altijd door de behandelaar in samenspraak met de cliënt. Veel cliënten hebben diverse bijverschijnselen door het slikken van dexamfetamine of methylfenidaat (waaronder depressieve klachten). Negatieve ervaringen van mensen die antidepressiva of middelen tegen AD(H)D slikken zijn er te over. Je hoeft maar dexamfetamine of methylfenidaat in te typen en er is een stortvloed van negatieve ervaringen. De gemiddelde score van “tevredenheid” onder gebruikers is schrikbarend laag. Vreemd genoeg zijn producenten van deze middelen dik tevreden met een tevredenheidsscore van 60%. Ik vraag me dan af met welk niveau ze dan niet tevreden zouden zijn! Daarmee wil ik niet afgeven op beide middelen, dat laat ik aan de gebruikers over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.